Kapcsolat

Nekünk,macskásoknak!Ezt a blogot a macska gazdiknak hoztam létre! Írj nekünk : macskaneveles@gmail.com címen! Jó macskanevelést :)

Perzsa Macska

2010.10.31. 09:25 | macska-neveles | Szólj hozzá!

Mivel a Perzsa macska az egyik legkedveltebb macskafaj gondoltam le is részletezek róla "mindent"

Történet: 
A hosszú szőrű macskák körülbelül 500 éve ismertek, eredetük azonban homályba vész. Eredetileg két fajtájuk létezett: a Perzsiából (ma Irán) származó perzsa, illetve a török angóramacska. Angliába feltehetőleg Oroszországon keresztül érkeztek az első példányok. A felemás szemszínű perzsamacskák a keleti emberek szerint szerencsét hoztak. Egyes könyvek szerint 120 féle színváltozat is létezik, még olyan is, amelyiknek nemcsak a bundája, de még az orra hegye is koromfekete.  
Testalkat: zömök
Szőrhossz: hosszú
Aktivitás: nyugodt
Gondozása: időigényes
Természet: visszahúzódó
Megjelenés: 

Mindenki számára emlékezetes Mr. Teufel a Macskafogóból, hiszen összetéveszthetetlenül jellegzetes a perzsák megjelenése: gömbölyű, masszív fej, lekerekített fül, tompa orr, mely a homlokkal egy vonalban, néhol akár beljebb is van, nagy, kerek szemek, hatalmas, vastag bunda. Ehhez jönnek még a rövid lábak, zömök test és dús farok. A perzsák orra az utóbbi évtizedben jelentősen rövidebb lett - a tenyésztők fáradozásának köszönhetően. Számos vita alakult ki a téren, hogy a rövidebb orr jár-e légzési nehézségekkel, illetve szebb volt-e a hosszú orr. Utóbbi szubjektív, előbbire pedig nincsenek egyértelmű bizonyítékok.

Szőrzetük gondozása sok fáradtságot igényel, ezért csak olyanoknak ajánlott a perzsamacska, akik hajlandóak rendszeresen időt szánni kedvencük bundájának ápolására (akár naponta). Rendszeres állatorvosi ellenőrzéssel, gondos ápolással a perzsák több, mint 15 évig is velünk maradhatnak.

Két divatos változat a csincsilla és a himalája perzsa. Érdekesség, hogy utóbbi színváltozatot sziámi és perzsa keresztezésével hozták létre. A csincsilla perzsa bundáját a fehér alapszín és a fekete szőrvégződések kombinációja teszi ellenállhatatlanná. Ezen kívül létezik többek között cirmos, kámea, füst színű változat is.

Viselkedés: 
Viselkedésre nyugodt, kiegyensúlyozott, tekintélyt parancsoló állatok. A társaságot jól viselik, értelmesek, hűségesek és ami a legfontosabb: engedelmesek. Egerészést azonban ne várjunk tőlük, ez nem az erősségük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://macska-neveles.blog.hu/api/trackback/id/tr572411143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása