Kapcsolat

Nekünk,macskásoknak!Ezt a blogot a macska gazdiknak hoztam létre! Írj nekünk : macskaneveles@gmail.com címen! Jó macskanevelést :)

Macska az iskolában?Ez igaz?

2010.10.31. 11:57 | macska-neveles | Szólj hozzá!

Címkék: macska iskolás macska iskolapadban a macska

Igen bizony ez igaz.Utána néztem több helyen is,és van ilyen.Lássuk mit is takar:
 
Macska az iskolapadban
Ez persze elképzelhetetlen. Ilyenkor, ősszel, gyermekünket be tudjuk és be is kell ültetnünk az iskolapadba, a kutyánk is járhat kiképzésre, de macskát tanítani szervezett módon … Nos, erre még kevesen vállalkoztak. Doromboló kedvenceink ugyanis makacs macskák, igazi önfejű lények, akik kizárólag a saját kényük és kedvük szerint teszik, amit akarnak. Egyetlen reményünk, hogy ha eléggé szeretik a gazdát, az ő kedvükért is megtesznek ezt-azt.

A macska tanítása bizony, nem egyszerű dolog. Többféle okunk lehet arra, hogy megtanítsuk házi tigrisünket bizonyos viselkedési módokra. Legtöbbször a közös élet alapvető feltételeire szeretnénk rászoktatni cicánkat: használja a toalettjét, egyen a tálkájából, aludjon a kosarában. Eddig ez rendben is van, minél fiatalabb egy kismacska, annál hamarabb megérti és elfogadja ezeket az elvárásokat. Mert ezek a követelmények megegyeznek a cicák saját igényeivel is. Ezért tehát ne hagyjuk magunkat lenyűgözni egy kölyök macska bájától és ártatlanságától. Amint hozzánk kerül, következetesen szoktassuk rá azokra a dolgokra, amelyeket elvárunk tőle. Tanulja meg a nevét, és mindazt, ami az együttélés alapfeltétele.

De a makacs macskák sokkal önfejübbek, mint egy kutya, vagy mint egy gyerek. Ők nem csak megtanulják a feladatokat, de kialakítanak saját szokásokat is. És most jön a nevelés másik fele. Szeretnénk macskánkat bizonyos rossz viselkedési módokról leszoktatni: nem akarjuk, hogy döglött gyíkokat hozzon be a lakásba, nem akarjuk, hogy felmenjen a terített asztalra, nem akarjuk, hogy az ágyunkban aludjon. És itt egészen más a helyzet. Cicánk ugyanis mindezt akarja, és itt nem csak a nevelésről, hanem szokásról, ösztönről, és beidegződésekről folyik vita gazda és cicája között.

Meg kell tehát alapvetően különböztetnünk a rászoktatást és a leszoktatást. A rászoktatás rendszerint megerősítéssel történik. Ha helyesen viselkedik a cicánk, akkor megdicsérjük, jutalom falatot adunk neki, és az okos macska nagyon hamar megtanulja, hogy mit várunk el tőle. Ráadásul, ha például a helyes toalett használatra szoktatjuk rá, akkor igazán csak arra tanítjuk, ami különben is megfelel ösztöneinek. Ezért ilyen alapvető dolgoknál könnyű a helyzetünk. Bár a közhiedelem szerint a kutyák engedelmesek, a macskák nem, a cicák is sok mindent megtesznek, pusztán azért, mert úgy érzik, ez gazdájuknak örömet szerez. Ezért nyugodtan dicsérjük, mutassuk ki örömünket, ha cicánk helyesen viselkedik.

Nehezebb a dolgunk, ha valamilyen trükkre, vagy viselkedésformára akarjuk rászoktatni cicánkat. Egy gazda például sikerrel járt abbéli próbálkozásában, hogy cicája tapsra fára másszon. Ezt úgy érte el, hogy ahányszor a macska felmászott a fára, ő tapsolt, és utána jutalomfalatot adott a kistigrisének, még ott a fán. Igaz, a ház kutyája is besegített, amelyik rendszeresen felkergette a gallyak közé szegény Mircit.

Fórumainkon is rendre beszámolnak a cicatulajdonosok macskáik csodálatos képességeiről. Akad olyan gazda, amelyik focista cicát nevelt, a másik egyensúlyozó művészt, a harmadik kézen járó zsonglőrt. Itt azonban egy harmadik helyzet alakult ki. A cica többnyire örömét lelte valamilyen speciális képességben, ami megerősítést kapott. A focista cica rendszerint kapus, mert minden körülmények között elkapja a labdát. Ez pedig a macska számára is öröm. Néhány cica szereti az űrhajós kiképzést is. Ki tudja miért, egyik-másik bebújik egy szatyorba, remélve, hogy ott alaposan megforgatják őt, más cica zongoraszéken egyensúlyozik hosszú percekig, miközben pörgetik őt gyorsan, egyre gyorsabban.

Elhihetjük, ha ez a macskának ellenére lenne, másodszor nem ülne vissza székre, nem bújna be a szatyorba. Ahogy a mellső mancsain egyensúlyozó macskának sincs ellenére a különleges póz, különben nem járna “kézen”. Itt tehát egy különben is adott képesség megerősítését végezte el a gazda.

A tiltás viszont igen nehéz. Cicánkat nem fegyelmezhetjük kutya módra, fájdalmat pedig végképp nem okozhatunk neki. Azt egy macska soha nem bocsátaná meg gazdájának. Ha kedvencünk valami olyat művel, ami nincs ínyünkre – felugrik a terített asztalra, körmeit erősíti a fotelhuzaton vagy a függönymászást gyakorolja – azonnal “büntessük meg”. Kiáltsunk rá egészen más hangon, mint mikor becézgetjük vagy társalgunk vele. Legyünk nyugodtan hangosak, éreztessük, hogy dühösek vagyunk. Ennél még hatásosabb megoldás, ha úgy toroljuk meg a gaztettet, hogy cicánk nem érzékeli, tőlünk jött a büntetés. A vizipisztoly használata bizony igen eredményes lehet. Nem kell, hogy cicánk csuromvizes legyen, a lakást sem kell eláztatnunk, elég egy kellemetlen, rövid spriccni. Vagy vágjunk a rendetlenkedőhöz egy zörgő újságpapír galacsint. A hangsúly a kellemetlen meglepetésen van, nem azon, hogy a cicának fájjon a büntetés. Ha mégis a tiltó szó mellett döntünk, használjuk mindig ugyanazt a parancsot, ami legyen rövid és dörgedelmes: “stop”, “elég”, “nem szabad”! Nagyon fontos szabály, hogy semmi esetre se mondjuk ki a tiltó szó mellé a macska nevét. Különben soha többé nem hallgat a hívó szóra, és nem jön oda hozzánk, ha nevén szólítjuk, hiszen azt a negatív tiltással kötné össze.

Ami a macskanevelésben a legfontosabb: legyünk nagyon-nagyon következetesek. Amit nem akarunk, azt soha, de soha ne engedjük meg cicánknak. Ha egyszer, egyetlen egyszer kivételesen az ágyunkban alhat, biztosak lehetünk benne, hogy ezt mindig újra és újra követeli magának. Mert a macska makacs.

Klikker tréning
Az utóbbi években a macskáknál is alkalmazzák a kutyanevelésnél igen sikeresen bevált klikker tréninget. A technika alapjaiban roppant egyszerű. Ha az alany éppen valami jót csinál, abban a pillanatban megjutalmazzák, így biztosítva, hogy a jövőben gyakrabban fogja ismételni ezt a cselekvést. Tehát az állat felismeri a jutalom és a cselekvés közti összefüggést, így eléri a nevelés a kívánt hatást. A klikker tréning kizárólag jutalmazással, illetve a hibás viselkedések figyelmen kívül hagyásával dolgozik, azaz az alanyra semmiféle fizikai behatást nem gyakorolnak. Ennél a módszernél a jutalom időzítésének kulcsszerepe van. De hogyan lehet egy cicát megjutalmazni éppen akkor, amikor egy teniszlabdával focizik? Nos, erről és még sok minden másról szól a klikker tréning.

Lásd bővebben:
http://www.klikker.hu/allatok/88-macska (magyar nyelven)
http://www.mobile-katzenschule.de/clickertraining.html (német nyelven)
http://www.clickertraining.com/ (angol nyelven)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://macska-neveles.blog.hu/api/trackback/id/tr672411431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása