Kapcsolat

Nekünk,macskásoknak!Ezt a blogot a macska gazdiknak hoztam létre! Írj nekünk : macskaneveles@gmail.com címen! Jó macskanevelést :)

Az erőszakos játék a cicánál,és gyógymódja

2014.06.26. 15:26 | macska-neveles | Szólj hozzá!

Mikor válik agresszívvé egy cica?

A játék közbeni agresszió elvileg bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban a 2 évesnél fiatalabb macskák és cicák körében jelentkezik.A macskák ragadozó állatok. Kölyökkorban egymással és szüleikkel játszanak, akikkel egy nyelvet beszélve hamar megtanulják, hogy hol van ebben is a határ.

Tünetek


Az érintett cica gyakran nagyon aktív, kíváncsi, esetleg szorgos éjszakai életet él. Játék közben durva, fájdalmat, sebeket okoz. Mások mozgó objektumokra lesnek, mint az emberi kéz vagy láb. Lesben állva megbújnak, majd hirtelen előugranak és támadnak, amikor az áldozatuk elhalad előttük.

A játék közbeni agresszió általában jellegzetes testtarással párosul. Ilyenkor a farok előre-hátra csapkod, a fülek a fejtetőhöz simulnak és a pupillák kitágulnak. Ez a testtartás a normális játék során is megjelenhet és durva harapás, karmolás követi.


Gyógykezelés


Ez az agresszió típus, ha időben elkezdik kezelni, általában orvosolható. A kezelés több elemből áll.

1. Figyelje meg, követnek-e a támadások valamilyen rendszerességet, illetve milyen játékhoz, eseményhez kapcsolódnak.
2. Kezdeményezzen sokszor megelőző játékot. Minél többet játszik biztonságos, Önnek is megfelelő játékot az ilyen cicával, annál kevesebb kedve lesz az Önnek nem megfelelő játékokra.
3. Olyan játékokat kezdeményezzen, amelyeknél kicsi a közvetlen kontaktus és így a sérülések kockázata. Használhat pl. madzagra kötött játékokat vagy guríthat labdát.
4. Ha lesből támad a cica, zárja el a kedvenc leshelyeitől.
5. Akasszon a vadász nyakába egy csengőt, hogy tudja követni a mozgását a lakásban.
6. A kiszámítható támadásokat a zajkeltéssel való elriasztással előzze meg. Ez lehet sziszegés, esetleg egy nem hangos "sicc" is vagy más, nem durva zaj, mondjuk egy apróval teli bádogedény rázogatása. A vízipisztoly vagy a vízzel töltött permetező is jó szolgálatot tehet. Ezeket a támadás előtti pillanatokban a macska kizökkentésére használja, de ne az elijesztésre!
7. A fizikai büntetés minden formája kerülendő, akárcsak a durva zajkeltés, mert ezek az agresszió fokozódásához vezethetnek és félelmet ébreszthetnek, ami tönkreteheti a későbbi kapcsolatát a macskával. A fizikai büntetést félreértelmezheti a cica és bátorításnak vélheti a durva játékra.
8. Ha durván játszik vagy lesből támad és harap, azonnal elsétáljon el a cicától és ne törődjön vele tovább. Ez sokkal eredményesebb, mert így azt tanulja meg, hogy a durvaság eredménye a játék abbahagyása. 
9. Végezetül, ha nagyon elfoglalt vagy nem ér el javulást, nagyon jól kezelhető az agressziónak ez a formája egy másik, hasonló életkorú és temperamentumú cica beszerzésével is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://macska-neveles.blog.hu/api/trackback/id/tr106421789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása