Kapcsolat

Nekünk,macskásoknak!Ezt a blogot a macska gazdiknak hoztam létre! Írj nekünk : macskaneveles@gmail.com címen! Jó macskanevelést :)

Mennyi vizet iszik a macska?

2014.10.30. 18:24 | macska-neveles | 1 komment

Címkék: macska macska és az ivás mennyi vizet iszik a macska

A macska rossz ivó hírében áll. Egy egészséges macska vízfogyasztása a folyadékvesztés kompenzációja miatt történik. Éppen ezért nagyon válogatós, ha vízivásról van szó: érzékeny a víz tisztaságára és az ízére is. De gyakran ha minden stimmel, akkor sem iszik szívesen. Mit kell tennünk annak érdekében, hogy mégis megfelelő folyadékmennyiséghez juthasson minden nap?

Ahhoz, hogy rászoktassuk a macskát az ivásra, hagyjuk szabadon rendelkezni a vízzel, amit mindig tiszta, üvegből, agyagból, vagy rozsdamentes acélból készült tálkában adjunk neki. Naponta legalább 2x frissítsük a vizét. Az ideális vízhőmérséklet 5-18 fok között van.

A cicák a friss vizet szeretik, akkor isznak többet, ha tiszta a víz. A legjobb megoldás a csobogós itató, ami szűri és forgatja a vizet. Több cégnél is kapható ilyen itató, de itt is igaz, hogy az utánzatok, másolatok olcsóbb eszközök veszélyesek lehetnek a macskára, gazdira (áramütés).


A macska 3 módon jut vízhez:


Élelmiszerrel, ivóvízzel és a szénhidrátok, fehérjék, valamint a zsírok bontása alatt felhalmozódott, úgynevezett metabolikus vízzel, ami jó, de csak a 15%-át képes fedezni a szükséges vízmennyiségnek. Abban az esetben, ha a macskánk nedves tápot, konzervet, friss húst, vagy halat eszik, a felvett vízmennyiség is nő. Ha azonban a kedvencünk sok száraz tápot eszik, akkor a vízigényének 100%-át csak ivással fedezheti. Egy egészségesmacska vízfogyasztása a folyadékvesztés kompenzációja miatt történik. Ez azért van, mert a vizeletét nagy mértékben képes koncentrálni (átlagos sűrűsége 1045g/ cm3, míg a kutyákban és az emberben ez az érték 1015g/cm3.) Amikor azonban a vizelet koncentrációja túl magas, magasabb a kristálykicsapódás és a húgykőképződés kockázata. Ezért szükséges a macskákat ivásra ösztönözni.

 

macska_iszik

 

 

Az ajánlott vízfogyasztás:

  • A testsúly alapján 55-70ml/kg/nap
  • Az energiaátvétel alapján 1ml/kcal metabolizálható energia

Például egy 4kg-os macska esetében, aki naponta 60g tápot fogyaszt, az ajánlott vízmennyiség 220-280 ml/nap. Ezek az értékek megnőnek, amikor a vízvesztés mértéke nő. Lehet ez a melegtől, esetleges hasmenéstől, tejtermelés esetén, stb.


Trükkök a folyadékmennyiség növelésére:

  • Ha naponta többször és kisebb adagokat adunk neki akkor több vizet fog inni.
  • A fehérjében gazdag táp megnöveli a húgysav-, és ezáltal a vizelettermelést is. Ennek következtében a macska még többet iszik, hogy pótolja az elvesztett vízmennyiséget.
  • A jó minőségű táppal csökkenthetjük a húgykő képződését.

Ne adjunk azonban tejet a macskának víz helyett, a tejet ugyanis nem tudja megemészteni a macska, hasmenést okozhat így megint vízveszteséget okozunk, a cicának. A kicsik még meg tudják emészteni a tejet, de a nagyokon a jobb esetben csak átmegy, rosszabb esetben hasmenés.

5 érdekesség amit valószínűleg nem tudtál a macskákról!

2014.06.27. 15:30 | macska-neveles | Szólj hozzá!

Címkék: macska érdekesség macska nevelés macskás érdekességek macska érdekesség

A macska az egyik legelterjedtebb háziállat. Népszerűségük ellenére, sok mindent nem tudunk róluk. Az alábbiakban öt érdekes tényt tárunk fel a macskákról, ami segít abban, hogy tájékozottabb és lelkiismeretesebb kisállat tulajdonos váljon belőled.

Egy

A macskák nagyon ritkán nyávognak egymásra. A közismert nyávogás egy olyan hang, amit szinte kizárólag a macska-ember kapcsolat számára tartanak fenn; rendkívül ritka, hogy egy macska nyávogva szóljon hozzá a másikhoz. Ehelyett, amikor macska a macskával akar kommunikálni, inkább a nézést, a tapintást, valamint az illatokat veszik igénybe.Ha a macska nyávog, vedd úgy, hogy kizárólag hozzád beszél!

 

 

cica-ul-a-fuben
Hol is fogjak neki?

 

Kettő

Ha füvet esznek, az egészséges. Lehet, hogy először hajlamos lennél megakadályozni a macskád legelészését, de valójában nagyon jót tesz az emésztő rendszernek és segít az állatnak megszabadulnia minden szőrcsomótól, ami a gyomrában összegyűlt. Azonban, ha benti kertet akarsz neki létrehozni, tudnod kell, hogy sok növény mérgező a macskák szervezetére nézve; kerüld a paradicsom palántát, a borostyánt, a nárciszt, valamint az aloe vera-t, és kérj az állatorvosodtól egy teljes listát a macskák számára mérgező növényekről!

 

Három

Az esésben levő macskák egy adott sorrendet követve térnek vissza eredeti pozíciójukra. Bizonyára hallottad már azt a mondást, miszerint macska mindig a talpára esik; de elgondolkoztál valaha azon, hogy hogyan is csinálja? Egy esésben levő macska először mindig a fejét forgatja előre; majd a hátát csavarja vissza, hogy a gerince felül legyen, azután pedig a lábait. Végül begörbíti a hátát, hogy minimálisra csökkentse az ütközést.

 

 

a-macska-taplra-esik
Nyugi, talpraesett vagyok

 

Négy

A macskáknak sajátos járásuk van, ami csak két másik állatra jellemző. Ha jobban megfigyeled észreveheted, hogy a macska mind a bal lábát, mind pedig a jobb lábát egyszerre mozgatja, nem felváltva, egyszer a balt, majd a jobbat, ahogyan a kutyák. Ezáltal sokkal mozgékonyabbak és halkan tudnak járni. Végülis a macskák ragadozó állatok és az ösztöneiknek nem tudnak szemet hunyni. A tevének és a zsiráfnak is ugyanilyen a járása.

 

 

setalo-szurke-macska
Vajon jól járok?

 

 

Öt

A kiscicák süketen és vakon születnek. Csupán az ötödik napon nyitják ki a szemüket, látásuk és hallásuk pedig csak két hetes koruk körül kezd kifejlődni. Mire eléri a felnőttkort, a macskának hihetetlen hallóképessége lesz, messze túl haladva az emberekét, továbbá 285 fokos perifériás látással és a miénknél hatszor fejlettebb éjszakai látással rendelkeznek.

Belevaló macskamondás: „ A macskának saját véleménye van az emberekről. Nem beszél sokat, de éppen eleget ahhoz, hogy ne akard végig hallgatni".

Miért érdes a macskánk nyelve?

2014.06.27. 13:30 | macska-neveles | 1 komment

Éreztétek már, hogy a macskák nyelve olyan, mint a smirgli? Sok macska szereti az ember bőrét nyalogatni, valaki szerint a szeretetüket mutatják ki ilyen módon, mások szerint csupán bőrünk sós ízét kedvelik. Az biztos, hogy akinek van tapasztalata ezen a téren, az tudja, hogy a cicák nyelve nem átlagos. Vajon azt is tudjátok, hogy mi célt szolgál az érdes felszín?

A macskák nyelvének felszínén apró szemöcs szerű kinövések, úgynevezett papillák helyezkednek el. Ezek a különleges, kitüremkedő képződmények olyanok akár a kis kampók, melyek a szájukban hátrafelé néznek. A papillák nagyon erősek, mivel fő alkotóelemük a keratin, ami egyébként az emberi köröm összetevője is.

 

Hogy miért van a macskáknak szüksége olyannyira durva nyelvre, mintha miniatűr fogak sokaságával lenne beborítva? Számos oka van, de talán a legfontosabb közülük, hogy a papillák segítségével ápolják saját bundájukat. Érdes nyelvük pontosan úgy működik, mint egy hajkefe. Azért véletlenül se gondoljuk, hogy emiatt elhanyagolhatjuk kedvencünk ápolását, mivel fontos, hogy fésüléssel eltávolítsuk a lazább szőrszálakat és az elhalt bőrt. Ezzel egyrészt megkönnyítjük a dolgukat, valamint segítünk megelőzni a szőrlabdák kialakulását.

 

Egy másik fontos ok, hogy ezek az apró kinövések elősegítik számukra a táplálkozást és a vadászatot. Az erős állkapocs mellett a kis tüskéknek köszönhetően szorosabban és biztosabban képesek zsákmányukat a szájukban tartani. Az apróbb falatokat is ezekkel a kicsiny kampókkal szedik fel, ezen felül pedig segítenek maradéktalanul eltávolítani a húst a csontokról.

 

Nem utolsó sorban az ízlelést szolgálják a nyelvük hegyén és oldalán található speciális papillák, amelyek valójában nem mások, mint nagy ízlelőbimbók. Ezeknek köszönhető a macskák fejlett ízlelése, amelyről elmondható, hogy kifinomultabb a kutyákénál.

Kedves olvasóim!

2014.06.27. 12:41 | macska-neveles | Szólj hozzá!

Kedves visszatérő,új esetleg csak idetévedt olvasóim!

Az oldalamra szerkesztőket keresek!

Mivel is jár ez a munka?Egyszerű mint az 1x1.

Posztokat írni,esetleg érdekességeket vagy tudományos tényeket.Az oldalból részesedést ajánlok fel a leendő szerkesztőimnek.

Jelentkezni, érdeklődni a macskaneveles@gmail.com e-mail címen lehet.

Az erőszakos játék a cicánál,és gyógymódja

2014.06.26. 15:26 | macska-neveles | Szólj hozzá!

Mikor válik agresszívvé egy cica?

A játék közbeni agresszió elvileg bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban a 2 évesnél fiatalabb macskák és cicák körében jelentkezik.A macskák ragadozó állatok. Kölyökkorban egymással és szüleikkel játszanak, akikkel egy nyelvet beszélve hamar megtanulják, hogy hol van ebben is a határ.

Tünetek


Az érintett cica gyakran nagyon aktív, kíváncsi, esetleg szorgos éjszakai életet él. Játék közben durva, fájdalmat, sebeket okoz. Mások mozgó objektumokra lesnek, mint az emberi kéz vagy láb. Lesben állva megbújnak, majd hirtelen előugranak és támadnak, amikor az áldozatuk elhalad előttük.

A játék közbeni agresszió általában jellegzetes testtarással párosul. Ilyenkor a farok előre-hátra csapkod, a fülek a fejtetőhöz simulnak és a pupillák kitágulnak. Ez a testtartás a normális játék során is megjelenhet és durva harapás, karmolás követi.


Gyógykezelés


Ez az agresszió típus, ha időben elkezdik kezelni, általában orvosolható. A kezelés több elemből áll.

1. Figyelje meg, követnek-e a támadások valamilyen rendszerességet, illetve milyen játékhoz, eseményhez kapcsolódnak.
2. Kezdeményezzen sokszor megelőző játékot. Minél többet játszik biztonságos, Önnek is megfelelő játékot az ilyen cicával, annál kevesebb kedve lesz az Önnek nem megfelelő játékokra.
3. Olyan játékokat kezdeményezzen, amelyeknél kicsi a közvetlen kontaktus és így a sérülések kockázata. Használhat pl. madzagra kötött játékokat vagy guríthat labdát.
4. Ha lesből támad a cica, zárja el a kedvenc leshelyeitől.
5. Akasszon a vadász nyakába egy csengőt, hogy tudja követni a mozgását a lakásban.
6. A kiszámítható támadásokat a zajkeltéssel való elriasztással előzze meg. Ez lehet sziszegés, esetleg egy nem hangos "sicc" is vagy más, nem durva zaj, mondjuk egy apróval teli bádogedény rázogatása. A vízipisztoly vagy a vízzel töltött permetező is jó szolgálatot tehet. Ezeket a támadás előtti pillanatokban a macska kizökkentésére használja, de ne az elijesztésre!
7. A fizikai büntetés minden formája kerülendő, akárcsak a durva zajkeltés, mert ezek az agresszió fokozódásához vezethetnek és félelmet ébreszthetnek, ami tönkreteheti a későbbi kapcsolatát a macskával. A fizikai büntetést félreértelmezheti a cica és bátorításnak vélheti a durva játékra.
8. Ha durván játszik vagy lesből támad és harap, azonnal elsétáljon el a cicától és ne törődjön vele tovább. Ez sokkal eredményesebb, mert így azt tanulja meg, hogy a durvaság eredménye a játék abbahagyása. 
9. Végezetül, ha nagyon elfoglalt vagy nem ér el javulást, nagyon jól kezelhető az agressziónak ez a formája egy másik, hasonló életkorú és temperamentumú cica beszerzésével is.

 

 

Macskák vitaminigénye

2014.04.16. 16:05 | macska-neveles | Szólj hozzá!

A macska vitaminigénye jelentősen nem különbözik a többi húsevő állatétól, kivéve az A-vitamint, amelyet a macska nem tud előállítani karotinokból (például répából).

A macska vitaminigénye jelentősen nem különbözik a többi húsevő állatétól, kivéve az A-vitamint, amelyet a macska nem tud előállítani karotinokból (például répából). Ezért az A-vitamin-igényét csak állati eredetű eledellel tudjuk pótolni, amely ugyan nagy mennyiségben található meg a májban, de olyan macskáknál, amelyek viszont nagyon sok májat esznek, súlyos csontelváltozások, csonttorzulások lépnek fel. Emberi vitamint ne adjunk a macskának, mert könnyen túladagolhatjuk. Az egészséges macskák termelik a C-vitamint, ezért nem kell külön adnunk.

 

A vitaminadást bízzuk állatorvosra, aki akkor ad vitamint, ha elakad a kölyök fejlődése, betegség miatt több vitamint igényel, vagy valamiért akadályozott a vitaminok felszívódása. Hasmenés és/vagy hányás esetén a macska nagy mennyiségű folyadékot és sókat veszít, ezt állatorvosnak kell pótolnia, intravénásan vagy a bőr alá adott infúzióval. Elengedhetetlen a cicák számára kis mennyiségben a vas, a réz, cink, mangán, magnézium és kobalt és más nyomelemek, de ezek táplálékában megtalálhatók

.

Alom mellé pisil a macska?

2013.11.24. 16:07 | macska-neveles | Szólj hozzá!


A cicánk eddig rendesen viselkedett, de most valamiért nem az alomba, hanem inkább mellé pisil. A szagok és a romok eltávolítása pedig nem könnyű dolog. Nagyon alaposnak kell lennünk a feltakarításnál, ha azt akarjuk, hogy a cica újra a vécéjét - és ne a szőnyeget - használja -kaptam ezt az e-mail-t 1 hete,és mivel egyre több ilyet kapok,úgy gondoltam egy bejegyzést is rászánok

 

Ha a cica az alom mellé pisil...

 

Hogyan tüntethetjük el a szagokat?

Mossuk fel a baleset színhelyét szénsavas vagy szappanos vízzel, majd jól öblítsük le. Mosószerként alkalmazzunk ecetet, illatos szappant, szájvizet vagy molylepkeriasztó sprayt.

A különböző, kereskedelmi forgalomban kapható szerek (mint például a Miaú vécészagtalanító spray) is alkalmasak a kellemetlen illatanyagok megszüntetésére, amely segít megelőzni, hogy cicánk újra vécének használja a kárpitot. Az ilyen szerek használati utasítását azonban figyelmesen olvassuk el, ugyanis nem mindig működik a "jól befújom, és majd csak elmúlik" elv.

Miután feltakarítottuk a vizeletet és szagmentesítettük a környezetet, helyezzük a macska alomtálcáját vagy edényét a tett helyszínére, hogy eltereljük figyelmét. Ha annyira komoly a helyzet, hogy egyszerű felmosással már nem is oldható meg és szükség van a cserére, akkor, amíg nem javul - illetve szűnik meg teljesen - a probléma, addig inkább a drága kárpitot terítsük le valamilyen egyszerű textillel.

Figyelem:  kerüljünk minden olyan tisztítószert, ami ammóniát tartalmaz, ez ugyanis cicánknak nagyon csábító, mivel illata a megtévesztésig hasonlít a cicapisire!

Ha kitartóak vagyunk, és minden alkalommal alaposan eltüntetjük a nyomokat, akkor cicánk hamar megtanulja, mi a módi!

Unalmas-e a bent eltöltőtt idő?

2013.11.13. 14:00 | macska-neveles | Szólj hozzá!

Sokan azt hiszik, hogy unalmas minden időt a lakásban tölteni, mint ahogyan azt a szobacicák is teszik. Ha azonban a macska helyében képzeled magad, rájössz, hogy milyen fényűző életet él.

Sokan azt hiszik, hogy unalmas minden időt a lakásban tölteni, mint ahogyan azt a szobacicák is teszik. Ha azonban a macska helyében képzeled magad, rájössz, hogy milyen fényűző életet él. Egész nap henyélhetsz a kedvenc helyeden, nem kell menned dolgozni vagy iskolába, nem vagy kitéve a ragadozóknak, az embertársaid ott vannak és játszanak veled, folyamatosan csókolgatnak és dörzsölik a hátadat és az étel varázsszóra érkezik nap mint nap a különleges tálkádba. Micsoda élet!

Valójában, a beltéri macskák hosszabb és egészségesebb életet élnek, mint a kültéri társaik, mert kevésbé valószínű, hogy megsérülnek harcban vagy balesetben, esetleg halálos fertőző betegséget kapjanak. Sokkal kisebb az esély a zoonózissal (egy betegség, mely átadható állatról emberre) való fertőzésre is, illetve arra, hogy döglött állatot vigyen haza, mely szintén rengeteg betegség forrása lehet. Azonban, a beltéri macskák sokkal könnyebben elhíznak a mozgáshiány vagy túletetés miatt, ami különböző egészségügyi problémákhoz vezethet. Az is nehéz a tulajdonosok számára, hogy kültéri macskájukból beltérit faragjanak. Például, amikor bent próbálod tartani a macskát (mert megbetegedett és ellenőrzés alatt kell tartani), addig fog nyávogni az ajtó előtt, amíg ki nem engeded. Sok tulajdonos nem tud ellen állni és enged neki, esetleg úgy gondolja, hogy kegyetlenség megfosztani a cicát az egyetlen dologtól, ami aktívan tartja. Pedig nagyon sok módja van annak, hogy minden napot egy érdekes kalanddá változtass a macskád számára, miközben a kinti veszélyektől is megóvhatod.

Ha szórakoztatod és aktívan tartod a macskát, nem csak az egészségügyi problémákat előzheted meg, hanem elűzheted az unalmát és élesen tarthatod az eszét. Íme néhány tipp, hogyan gazdagítsd a macskád környezetét.

Egy nyilvánvaló tartozéka minden macska környezetének a játékszer. Különböző labdák, egerek, csengős játékok és más játékok széles választéka áll rendelkezésedre a kisállat ereskedésekben. A kádba helyezett ping-pong labda is interaktív játék, mivel a labda folyamatosan a lefolyó felé fog gurulni. Ne hagyd a macskát egyedül fonallal, zsineggel, vagy olyan játékkal, ami madzagon lóg, ugyanis lenyelheti és súlyos vészhelyzet alakulhat ki!

macska, beltér, környezet, játék, kaparófa, macskamenta
Csak a gazdi meg ne lássa...

 

A macskák kíváncsi állatok és szeretnek rejtett helyeket felfedezni, bújócskázni. Egy nyitott kartondoboz vagy papírzacskó biztonságos és olcsó játék, ami gazdagíthatja játszóterét. Szórakoztató nézni, ahogyan azt hiszi, hogy teljesen el van rejtőzve, amikor bedugja a fejét egy papírzacskóba, miközben a teste kívül marad.

Természetes ösztöne, hogy kaparja a függőleges tárgyakat, mint például a fát. Régebben azt hitték, hogy a macskák „karmuk élesítése" végett csinálják, de valószínűbb, hogy ezzel az illatukat akarják terjeszteni és ki akarják nyújtani lábujjaikat, mivel a karomtalanított macskák sem viselkednek másként. Ha ösztönözni akarod arra, hogy kaparófát használjon a drága bútorod helyett, biztosíts számára egy olyan deszkát, ami elég magas és masszív ahhoz, hogy a macska egész testét függőlegesen kinyújthassa ! A macskák nem fognak rálépni egy olyan ingadozó deszkára, ami nem bírja meg a súlyukat. Helyezd ezt a tárgyat olyan helyre, hogy a macska könnyen hozzáférhessen. A kedvenc szunyókáló helye mellett éppen ideális, mivel a macskák szeretnek ébredés után nyújtózkodni. Lehet használni macskamentát, hogy rászoktasd a deszka használatára. Ha már megtette, pozitív megerősítésként dicsérd meg és cirógasd!

 

Macska gombolyag
De jóó, gombolyag!

 

Sokan használnak macskamentát, hogy rászoktassák a macskát bizonyos játékra, vagy csak szeretik nézni, ahogyan a macska megbolondul néhány percre. A macskamenta egy gyógynövény a menta családjából, amely egy hallucinogénhez hasonló vegyi anyagot tartalmaz. Nem káros a macskára nézve és általában egy átmeneti „vidám" állapotot okoz, ha a cica néhány percig dörzsölgeti. Nem minden macska reagál a macskamentára, de legtöbbjük igen. Kialakíthatsz egy kis kertecskét macskamentából, zabból, rozsból, árpából, amit a macska majd rágcsálhat. Sokféle növényt használhatsz és elhelyezheted a házban különböző helyeken. Ugyanezt megteheted a cica ételével is, több kis adagot teszel a házban különböző helyekre és a macskának keresnie kell majd az eledelét. Egyes macskák szeretik a csapból inni a folyó vizet, mert az frissebb. Vehetsz egy ivóvíz szökőkutat macskák számára, hogy a víz mindig mozgásban legyen.

Ugyanakkor imádnak magasról nézni le a világra. Szeretnek magas helyekre mászni, hogy szundikáljanak és szemléljék a körülöttük lévő világot. Jó dolog, ha az ablakpárkány elérhető a számára, vagy egy mászófa, amire felkapaszkodhat. Egy idősebb macska számára, melynek bajosabb az ugrálás, kialakíthatsz te magad egy polcot masszív dobozokból, hogy a macska egyesével ugrálhasson fel rájuk.

 

macska, beltér, környezet, játék, kaparófa, macskamenta
Cica az ablakban

 

A kreatív feladványok és játékok több órára lekötik a cicát, távolléted alatt. Egy lyukacsos kartondobozba helyezett játékok, labdák is szórakoztatóak. Olyan labdát is vehetsz neki, melyből csemege esik ki, miközben játszik vele.

A macskák szeretnek tárgyakat kergetni, lecsapni és vadászni rájuk. Hozzákötheted a játékokat zsinórral egy bothoz, hogy egy pattogós játék váljon belőle. Ezek a játékok úgy ösztönzik a macskákat az ugrálásra és a vadászatra, mint egy igazi oroszlánt. TV-nézés helyett, játssz inkább a macskáddal, vagy legalább tedd ezt a reklámok alatt! Szánj időt arra, hogy naponta játssz vele, még ha csak néhány percet is!

 

macska, beltér, környezet, játék, kaparófa, macskamenta
De jó itt heverészni...

Az ablak nem csak az embereknek nyújt rálátást a külvilágra, a macska is értékelni fogja a kilátást. Tegyél elérhetővé a macskának is egy ablakot, amelyen keresztül bámészkodhat. Legyen bezárva, vagy eléggé bebiztosítva ahhoz, hogy a cica ne ugorhasson ki! Ez lehetővé teszi számára, hogy megfigyelhesse a kinti világot és szívhasson egy kis friss levegőt. Egy jó kilátás órákig leköti a cicát, főleg, ha mókusok és madarak is vannak odakint. Egy dróthálóval elkerített kinti terület is jó módja annak, hogy a macska friss levegőn legyen és így el sem szökhet. Tehetsz neki ide is játékokat, mászófát, hogy ne unatkozzon!

Egy másik macska is lehet jó társa a cicádnak, akivel játszhat és odabújhat hozzá. Az alomtestvérek általában jó társak és jól kijönnek egymással. Egy új macska megszokása több időbe telhet, de legtöbbször sikerül megbarátkozniuk. Néhányan nem tűrik meg az újoncot a területükön, vagy féltékenyek lesznek, mert minden figyelem az idegen cica irányába fordul. Fokozatosan irányítsd őket semleges területre és adj nekik néhány hetet, hogy megszokják egymást! A legtöbb macska jól alkalmazkodik és végül élvezni fogják egymás társaságát.

A macska általában jó házikedvenc olyan családban, ahol kis gyerekek vannak, mert egy szocializált macska nagyon toleráns a gyerekekkel szemben. Ha egy gyerek olyankor közelíti meg a macskát, amikor az nem akarja, hogy zavarják, el fog szaladni, de nem karmolja meg. A macskák nem védik annyira gazdájukat, mint a kutyák. Így a gyereked is részt vehet a macska aktívan tartásában. Labdát dobhatnak neki, vagy húzhatnak előtte egy madzagra kötött játékot. Ne feledd, sose hagyd egyedül a macskát egy ilyen játékkal. Felnőtt felügyelet mellett, egy lézer mutatópálca is használható, hogy a macska keresgesse. Nagyon fiatal gyermek esetében a felnőtt felügyelete a legbiztonságosabb.

 

macska, beltér, környezet, játék, kaparófa, macskamenta

Végre kimozdultunk

 

Végül pedig megtaníthatod arra is, hogy pórázon sétáljon veled. Bár a legtöbb macska nem sétál a gazdi mellett, mint egy kutya, de azért meg tudja szokni a pórázt és a korlátozást. Egy pórázhoz csatolt hám a legelterjettebb. A póráz megakadályozza, hogy a macska elvesszen, vagy elüsse egy autó, miközben felügyeleted alatt csodálhatja a kinti látványokat, zajokat és illatokat. Ne feledd, hogy jó dolog, ha van a nyakörvén azonosító címke, arra az esetre, ha véletlenül megszökik. Az is fontos, hogy ne hagyd odakötve felügyelet nélkül, még néhány percre sem, mert a póráz beakadhat és megfojthatja, esetleg kiszabadulhat belőle.

Nagyon sok módja van annak, hogy szórakoztasd a macskát és aktívan, egészségesen tartsd még az idősebb éveiben is. Légy kreatív és legfőképpen, érezd jól magad!

 

Macska-tej viszony

2013.11.12. 18:00 | macska-neveles | 2 komment

Címkék: a e cica macska tej szereti macskatej a tejet

A hiedelemmel ellentétben a macskának nem lételeme a tej, de tény, hogy tartalmaz olyan ásványi anyagokat, amelyre szüksége van a cicának. Semmi estre sem lehet a tej kizárólagos táplálék, ugyanis önmagában nem tartalmaz minden olyan tápanyagot ami létfontosságú.

Ha az ember úgy dönt, hogy az ember igába hajtja a fejét és gazdivá válik (bár a macska szemszögéből inkább alattvalóvá), tisztában kell lennie kedvence igényeivel, hogy helyen tudja táplálni. Ebbe beletartozik a tej itatása is, de a tej szeretete macskaegyén függő: van amelyik szereti, van amelyik soha meg nem inná, van amelyiknek szabad, van amelyiknek nem ajánlott a fogyasztása.

 

macska_tejet_iszik2

 

Cicáknál is előfordulhat ugyanúgy, mint nálunk embereknél a laktóz érzékenység. Bár már kapható laktózmentes termék a cicáknak is.

Egyedül a kiscica első néhány hetében nélkülözhetetlen az anyatej, vagy macskatápszer, ha esetleg a mama nem tud szoptatni.  Semmiképpen sem jó a boltban kapható dobozos tej, vagy tehéntej. Gondoljunk csak bele: a kisbabáknak is speciális tápszer kell, ami összetételében és tápértékében hasonló az anyatejhez, így igazodva a kis csöppség emésztéséhez és belső flórájához. Ugyanez a helyzet bármely állat újszülött kölykénél is.

Idősebb korban óvatosan , kis adagokban próbáljuk a tejet cicánknak adagolni. Ha hasmenést, gyomorrontást tapasztalunk, akkor próbálkozzunk laktózmentes tejjel, vagy iktassuk ki az étrendjéből. A cicának minden féleképpen szüksége van tejre! A tej ezt nem helyettesíti, csak egy kis nyalánkság.

Cicánk ki fogja választani, mi felel meg legjobban az igényeinek. Lehet, hogy szerepelni fog menüjében a tej, de lehet, hogy beleszagol és soha nem fog lefetyelni belőle. A tejben lévő ásványi anyagokat máshonnan fogja pótolni. Napjaink macskatáp gyártói már nagyon odafigyelnek a megfelelő egészséges adalékokra.

Gyermekkortól a halálig

2013.11.08. 14:00 | macska-neveles | Szólj hozzá!

Milyen változásokon megy keresztül egy idősödő macska?

A fiatal, a felnőtt és az idős macskáknak eltérő a tápanyag-igénye. Nem szükséges új recepttúrákat tanulni, ma már minden korosztálynak elérhetőek olyan kész tápok, amelyek a legjobban megfelelnek az igényeinek. Általában 7 éves korban váltson fokozatosan át egy „senior” tápra és a továbbiakban csak ilyet szabad etetni.

A macska olyan állatfaj, amelyik nagyon érzékeny az eledelére, így a táplálás kulcsszerepet játszik az egészség fenntartásában és a várható élettartam hosszában is. Sajnos sokan a reklámok sugallatára a legkényelmesebb megoldást választják és a szupermarketekben szerzik be a cica eleségét. Ők gyakran többet költenek és rosszabb minőséget etetnek, mint a tudatosan a legjobbat kereső macskatartók. Ráadásul a szupermarketek nem kínálnak minden korosztálynak és minden életformának megfelelő tápokat, hanem a könnyen forgalmazható dömping-termékeiket igyekeznek mindenkire rásózni. Az idős korú macskák számára egyáltalán nem forgalmaznak tápokat, pedig számukra a felnőtteknek gyártott eledelek kimondottan károsak.

Sok idős macska lusta tisztálkodni. A szőrzetük ezért gyakran tincsesedni kezd. Ez gyakori, heti 1-3 alkalommal elvégzett alapos átkeféléssel megelőzhető. Ezzel eltávolítja azokat az elpusztult szőrszálakat és kibontja a kialakuló szőrcsomókat. További előnye, hogy javítja a bőr vérellátását, ezáltal nem csak tisztább, de egészségesebb is lesz a macska szőre.  Ennek ellenére előfordulhat, hogy a hosszúszőrű fajtákon tincsek keletkeznek, különösen a hónaljban és a farok alatt, amelyeket ki kell vágni. Ezt óvatosan, fájdalommentesen végezze, a tincsek erős meghúzása nélkül és nagyon ügyelve arra, hogy ne vágja meg a macska bőrét. Ha mégis sérülést okoz, azonnal forduljon állatorvoshoz, különben a seb elfertőződhet.

Az idős macskák gyakran felhagynak a rendszeres körömélesítéssel is. Ennek következtében megvastagszik a körmük, mert nem hámlanak le róla az elhalt külső rétegek. Ez betegség jele is lehet. A megvastagodott köröm még kevésbé kopik, ezért hosszúra nő és befelé fordulva bele is nőhet a talppárna „húsába”, ami nagyon fájdalmas, sántasággal és vérzéssel jár. Hogy ezt megelőzhesse, havonta ellenőrizze a macska körmeit és ha szükséges, vágja rövidebbre azokat.

macskafajtak-exotikus-perzsa-macska.jpg

süti beállítások módosítása