Kapcsolat

Nekünk,macskásoknak!Ezt a blogot a macska gazdiknak hoztam létre! Írj nekünk : macskaneveles@gmail.com címen! Jó macskanevelést :)

Egzotikus macskafélék

2010.10.31. 11:33 | macska-neveles | Szólj hozzá!

. Az egzotikus rövidszőrű macskákat „könnyen kezelhető perzsa cicaként” is szokták emlegetni, mivel az említett macskafajta nagyon hasonlít a perzsára, azzal a különbséggel, hogy rövid, nagyon puha és plüssszerű bundája van, amely olyan vastag, hogy sűrűségének köszönhetően eláll a testétől.

 

Az egzotikus macskák ugyan olyan temperamentummal rendelkeznek mint a perzsák, általában titokzatosak, barátságosak és szeretetteljesek, aminek következtében csodálatos háziállatokká válnak.

A kiállításokon az egzotikus rövidszőrűeket hosszúszűrűként mutatják be. Azért sorolják őket ebbe a csoportba, mert úgy tekintenek rájuk, mint a perzsa egy rövidbundájú fajtaváltozatára.

A kiállítási standard az egzotikus rövidszőrűek kinézetére ugyan az, mint a perzsákéra: rövid, durva, tömzsi test mély mellkassal és rövid, zömök lábak kerekded mancsokkal. A fejük nagy és kerek orruk kicsi és beesett. Nagy, kerek, feltűnő szemeik jól elkülönülnek egymástól. A farok rövid, amelynek a vége vastag, lekerekített. ez a macskafajta az összes eddig ismert brit rövidszőrű perzsára jellemző színben megtalálható, a G.C.C.F pedig 140 különböző fajta színt határozott meg.

 

Rövid történelme

 

Az első egzotikus rövidszőrűt körülbelül 30 évvel ezelőtt tenyésztették ki, két másik macskafajta, a perzsa hosszúszőrű és a brit rövidszőrű keresztezésével.

Ennek eredményeként a kiscicák a perzsa macskákra hasonlítottak, de szőrük sokkal rövidebb, sokkal sűrűbb és sokkal puhább volt a brit rövidszőrűekénél.

 

egzotikus-perzsa_400

 

A perzsa macskákra legjobban hasonlító kiscicákat további tenyésztésre használták. Kezdetben, ahhoz, hogy egy egzotikus macska szülessen, mindig egy brit rövidszőrűt fedeztettek egy perzsa hosszúszőrűvel, de manapság már az évek során kialakult széleskörű tenyésztésnek köszönhetően, elég nagy génkészlet alakult ki ahhoz, hogy egzotikust egzotikussal, vagy egzotikust perzsával fedeztethessünk.

Mindazonáltal a tenyésztők néha visszatérnek az eredeti fajta fedeztetéséhez, hogy „új" színeket hozzanak létre, melyeket hozzáadhatnak a G.C.C. F által mindezidáig felfedezett 130 vagy ennél is több színhez.

 

exotikus-macska

 

Egzotikus rövidszőrűek, mint háziállatok

 

Az egzotikus rövidszőrűek tökéletes háziállatok azok számára, akik egy gyengéd, kényeztetést kedvelő cicát szeretnének. Évente csupán mintegy párszáz születik, ezért sok türelem szükséges ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelőt. A jó tulajdonságokkal rendelkező egzotikus rövidszőrű kiscicák nagyok és erősek és 12 hetes korukra nagyon fejlettek.

 

egzotikus-cica

Az egzotikus rövidszőrű kiállításokon

 

1995-ben, mikor a kiállításokon az összes egzotikus szín egy nyílt besorolásban versenyzett, elnyerték a Bajnoki Titulust. Azóta a G.C.C.F megengedte, hogy Self és Non-Self osztályokra legyenek felosztva . A csapatokban általában a hosszúszőrűek ellen versenyeznek. A zsűri azt várja el tőlük, hogy kifejlettek, nagyon jó fajta, zömök, perzsa cicák legyenek. A hosszúszőrűekkel megegyező hiányosságokkal rendelkeznek, és hasonlóan vastag, sűrű és rövid bundájuk van. Az a macska, amelyiket versenyre szeretnék vinni, be kell tartsa a G.C.C.F által leszögezett kiállítási standardot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://macska-neveles.blog.hu/api/trackback/id/tr22411380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása