Kapcsolat

Nekünk,macskásoknak!Ezt a blogot a macska gazdiknak hoztam létre! Írj nekünk : macskaneveles@gmail.com címen! Jó macskanevelést :)

A szőrtelen macskafajták

2010.10.31. 11:49 | macska-neveles | Szólj hozzá!

Szőrtelen macskafajták
Legtöbb macskatulajdonos keményen megdolgozik azért, hogy lakását megtisztítsa az elhullatott macskaszőrtől. Főleg a vedlési időszakban találhatunk macskaszőrt lakásunk minden zegzugában, de még annak a környékén is. Vannak olyan tenyésztett macskafajták, amelyek kevésbé hullatják szőrüket. Lássuk, melyek azok!

Elsősorban nem szeretnénk senkit sem kiábrándítani, de minden macska hullatja a szőrét. Egyszóval, jelen pillanatban nem ismerünk, olyan fajtát, amely időszakosan ne cserélné s szőrét. Valószínűleg egyetlen macskatulajdonos sem repes az örömtől, ha gyakran kell porszívóznia a szőnyegét, de meg kell értenünk, hogy a szőr hullatása természetes folyamat az állat életében. Így távolítják el az elhalt szőrszálakat, alakítanak ki új bundát és alkalmazkodnak a változó hőmérsékleti viszonyokhoz élőhelyükön. A hideg évszakban megvastagszik a macska bundája, így gond nélkül tartózkodhat a szabadban is.

Van azonban, néhány tenyésztett macskafajta, amelynek egyáltalán nincs szőre vagy csak nagyon gyér. Ezeknek a fajtiszta állatoknak a bőre teljesen csupasz, testüket esetleg finom pihe- vagy nagyon vékony rétegű bunda borítja.

Vessünk egy pillantást a legnépszerűbb fajtákra ebből a kategóriából, közülük bárki kiválaszthatja a neki legmegfelelőbbet és a legmegfelelőbbet.

A szfinx:

Mivel egy nagyon vékony rétegű piheszerű szőrtakaróval rendelkezik, első ránézésre úgy tűnik, hogy az állat teljesen meztelen. A fajta kitenyésztése 1966-ban kezdődött Kanadában, természetes génmutáció révén. A kölyökmacska először nagyon ráncos, később viszont „belenő kabátjába". Azóta kitenyésztődtek a bundával is rendelkező szfinx macskák, de már több, mint harminc éve ismét a csupasz változat gazdagítja a macskafajták tárházát. Testalkata közepes-, de inkább nagy méretű, erős csontozattal-, jó izomzattal- és hatalmas fülekkel rendelkezik. Rendkívül éber, barátságos és nagyon intelligens. Ennek a fajtának a bőre mindig zsíros tapintású, a verejtékmirigyek által termelt váladék okán, amely bőrének elszíneződéséhez is vezet. Ezért ajánlatos a szfinx macskát rendszeresen fürdetni, tisztán tartani.

 

 

macskafajta, szfinx macska, szőrhullató, macskaszőr, tenyésztett macska,allergia

Fázunk!


 

Peterbald macska (pétervári kopasz macska):

A keleti rövidszőrű és a Don Szfinx keresztezésével hozták létre 1994-ben az oroszországi Szentpétervárott. A bőre lágy és csaknem teljesen csupasz, vagy finom pihék borítják. Minden színben tenyésztik, így előfordulhatnak az összes orientális (keleti) színben és mintázatban. Jelenleg három ismert meztelen peterbald-macska él a világon: a teljesen kopasz változat, esetleg maximum 1 mm. hosszú-, inkább tapintható-, mint látható szőrrel, az 1-5 mm hosszú szőrzetű, bársonyos (velúr) tapintású fajta és az 5 mm-nél hosszabb-, ún. kefeszőrű, göndör-, drótszerű szőrzettel rendelkező peterbald. Előfordulhat, hogy a szőrzettel született fajták kétéves korukig elhullatják azt és teljesen csupaszok lesznek.

 

 

Don szfinx macska:

Az Oroszországból származik, a Don-menti Rostov városából. Szőrzethiányát egy dominánsan öröklődő génnek köszönheti. A szfinx macskával ellentétben teljesen szőrtelen.

 

 

Kopasz macska
De jó puha ez a dívány

 

Devon rex macska:

1959-ben bukkant fel Angliában, göndör-, puha- és rövid bársonyos szőrtakarója néhány helyen hiányos. Bár ez a fajta is hullatja szőrét, de ez kevésbé zavaró, mint más macskáknál, hiszen alig van szőre. Ez a kis jószág nemcsak hipoallergén szőrtakarója-, hanem kedves, barátságos lénye- és manószerű külseje okán is megfelel a házi kedvenc szerepére.

 

 

Cornish rex macska:

Bár, olyan a külseje, a cornish rex mégsem a világűrből érkezett. A fajta jellemzője a rövid, göndör, fényes szőrzet, amely bársonyos tapintású. Ez a macskafajta alig hullatja szőrét, tehát nem kell sokat takarítani utána. Családszerető és barátságos, ezért remek háziállat.

 

 

macskafajta, cornish rex, szőrhullató, macskaszőr, tenyésztett macska,allergia
Cornish rex

 

Más, kevés- vagy rövid szőrzettel rendelkező macskafajtát is ismerünk, ilyen a tenyésztett sziámi cica, a keleti rövidszőrű és a tonkinéz macskafajták. Ezek kis termetű állatok, ezért kevesebb életteret igényelnek, tehát szűkebb lakásokban is jól érzik magukat. Azoknak a leendő macska tulajdonosoknak, akik nem szőrhullató macskát vásárolnának, azt is tudniuk kell, hogy az állat szőre még önmagában nem vált ki allergiás tüneteket. Amikor a cicák nyalogatják magukat a nyállal egy bizonyos fehérje kerül a szőrre, amely az allergia tulajdonképpeni előidézője. Tehát, még mielőtt megvásárolnánk a fajtiszta macskát, gondoljuk át, hogy megéri-e a befektetést és a ráfordított gondozási időt? Talán egy rövid szőrű cicával a vedlési időszak kellemetlenségei mégiscsak elfogadhatóbbak lennének számunkra.

 
Google-hirdetések
Zuglói új lakások
www.herminabau.hu5 ezer Ft-os törlesztőrészlettel,közvetlenül a beruházótól!
Kutyák fülproblémáira
vitamed.huBaktériumellenes fültisztítóOnline rendelhető
Tudja,mennyire leterhelt?
www.t-systems.huMérje meg a My T-Systems portálon!Munkahelyileterheltség-csökkentés
 

A bejegyzés trackback címe:

https://macska-neveles.blog.hu/api/trackback/id/tr522411416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása