Kapcsolat

Nekünk,macskásoknak!Ezt a blogot a macska gazdiknak hoztam létre! Írj nekünk : macskaneveles@gmail.com címen! Jó macskanevelést :)

Miért érdes a macskánk nyelve?

2014.06.27. 13:30 | macska-neveles | 1 komment

Éreztétek már, hogy a macskák nyelve olyan, mint a smirgli? Sok macska szereti az ember bőrét nyalogatni, valaki szerint a szeretetüket mutatják ki ilyen módon, mások szerint csupán bőrünk sós ízét kedvelik. Az biztos, hogy akinek van tapasztalata ezen a téren, az tudja, hogy a cicák nyelve nem átlagos. Vajon azt is tudjátok, hogy mi célt szolgál az érdes felszín?

A macskák nyelvének felszínén apró szemöcs szerű kinövések, úgynevezett papillák helyezkednek el. Ezek a különleges, kitüremkedő képződmények olyanok akár a kis kampók, melyek a szájukban hátrafelé néznek. A papillák nagyon erősek, mivel fő alkotóelemük a keratin, ami egyébként az emberi köröm összetevője is.

 

Hogy miért van a macskáknak szüksége olyannyira durva nyelvre, mintha miniatűr fogak sokaságával lenne beborítva? Számos oka van, de talán a legfontosabb közülük, hogy a papillák segítségével ápolják saját bundájukat. Érdes nyelvük pontosan úgy működik, mint egy hajkefe. Azért véletlenül se gondoljuk, hogy emiatt elhanyagolhatjuk kedvencünk ápolását, mivel fontos, hogy fésüléssel eltávolítsuk a lazább szőrszálakat és az elhalt bőrt. Ezzel egyrészt megkönnyítjük a dolgukat, valamint segítünk megelőzni a szőrlabdák kialakulását.

 

Egy másik fontos ok, hogy ezek az apró kinövések elősegítik számukra a táplálkozást és a vadászatot. Az erős állkapocs mellett a kis tüskéknek köszönhetően szorosabban és biztosabban képesek zsákmányukat a szájukban tartani. Az apróbb falatokat is ezekkel a kicsiny kampókkal szedik fel, ezen felül pedig segítenek maradéktalanul eltávolítani a húst a csontokról.

 

Nem utolsó sorban az ízlelést szolgálják a nyelvük hegyén és oldalán található speciális papillák, amelyek valójában nem mások, mint nagy ízlelőbimbók. Ezeknek köszönhető a macskák fejlett ízlelése, amelyről elmondható, hogy kifinomultabb a kutyákénál.

A bejegyzés trackback címe:

https://macska-neveles.blog.hu/api/trackback/id/tr526433013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

battore · http://www.battore.com 2014.06.27. 17:57:16

Két hasznos kiegészítés : az ember nyelvén is ilyen papillák vannak, és a keratin nem csak a haj, de a köröm és a test szőrzet egyik alkotóeleme is. (és nem "összetevője", mert az több anyagot jelent:) )
süti beállítások módosítása