Kapcsolat

Nekünk,macskásoknak!Ezt a blogot a macska gazdiknak hoztam létre! Írj nekünk : macskaneveles@gmail.com címen! Jó macskanevelést :)

Macska-tej viszony

2013.11.12. 18:00 | macska-neveles | 2 komment

Címkék: a e cica macska tej szereti macskatej a tejet

A hiedelemmel ellentétben a macskának nem lételeme a tej, de tény, hogy tartalmaz olyan ásványi anyagokat, amelyre szüksége van a cicának. Semmi estre sem lehet a tej kizárólagos táplálék, ugyanis önmagában nem tartalmaz minden olyan tápanyagot ami létfontosságú.

Ha az ember úgy dönt, hogy az ember igába hajtja a fejét és gazdivá válik (bár a macska szemszögéből inkább alattvalóvá), tisztában kell lennie kedvence igényeivel, hogy helyen tudja táplálni. Ebbe beletartozik a tej itatása is, de a tej szeretete macskaegyén függő: van amelyik szereti, van amelyik soha meg nem inná, van amelyiknek szabad, van amelyiknek nem ajánlott a fogyasztása.

 

macska_tejet_iszik2

 

Cicáknál is előfordulhat ugyanúgy, mint nálunk embereknél a laktóz érzékenység. Bár már kapható laktózmentes termék a cicáknak is.

Egyedül a kiscica első néhány hetében nélkülözhetetlen az anyatej, vagy macskatápszer, ha esetleg a mama nem tud szoptatni.  Semmiképpen sem jó a boltban kapható dobozos tej, vagy tehéntej. Gondoljunk csak bele: a kisbabáknak is speciális tápszer kell, ami összetételében és tápértékében hasonló az anyatejhez, így igazodva a kis csöppség emésztéséhez és belső flórájához. Ugyanez a helyzet bármely állat újszülött kölykénél is.

Idősebb korban óvatosan , kis adagokban próbáljuk a tejet cicánknak adagolni. Ha hasmenést, gyomorrontást tapasztalunk, akkor próbálkozzunk laktózmentes tejjel, vagy iktassuk ki az étrendjéből. A cicának minden féleképpen szüksége van tejre! A tej ezt nem helyettesíti, csak egy kis nyalánkság.

Cicánk ki fogja választani, mi felel meg legjobban az igényeinek. Lehet, hogy szerepelni fog menüjében a tej, de lehet, hogy beleszagol és soha nem fog lefetyelni belőle. A tejben lévő ásványi anyagokat máshonnan fogja pótolni. Napjaink macskatáp gyártói már nagyon odafigyelnek a megfelelő egészséges adalékokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://macska-neveles.blog.hu/api/trackback/id/tr735629572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cat_the_cat · http://rockonlelkek.hu/ 2013.11.12. 19:30:12

Ne haragudj, de butaság, amit írtál... A macskák nem laktóz érzékenyek, egyszerűen nem rendelkeznek olyan enzimmel, amit laktáznak nevezünk, így a többségük nem tudja a tejet megemészteni. Ez egy tévhit, hogy a macskának tejet kell adni! Sőt, mivel sokuknál a fentiek miatt heves hasmenést, ezáltal kiszáradást okoz, tehéntejet egyáltalán nem ajánlott macska elé tenni. Vannak kimondottan számukra gyártott, macskáknak való tejkészítmények, azzal nincs baj, de a sima tejjel többet árt az ember, mint használ. Az én macskáim soha életükben nem kaptak tejet, és majd' 10 évesen is makkegészségesek...

macska-neveles 2013.11.15. 22:03:57

@Cat_the_cat: Ugyebár mindenkinek meg van a véleménye.
Tisztelem véleményed,mindenkinek más.
Én ennek utána a néztem, nem magamtól találtam ki.
süti beállítások módosítása