Kapcsolat

Nekünk,macskásoknak!Ezt a blogot a macska gazdiknak hoztam létre! Írj nekünk : macskaneveles@gmail.com címen! Jó macskanevelést :)

Az angóra macska

2010.10.31. 11:42 | macska-neveles | Szólj hozzá!

Az angóramacska szépségét és báját szép, selymes bundája, hosszú elegáns alakja, egyenesen álló hegyes fülei és nagy csillogó szemei miatt értékelik olyan nagyra. Ez egy ritka cicafajta (a Macskakedvelők Egyesületének 1999-es összesített regisztrációi alapján 37 fajtából a 24. helyen van), mégis évről évre új rajongókat toboroz.

Története és származása

Törökországban és a környező területeken a fehér hosszú szőrű macskákat évszázadokon keresztül megfigyelték. A legenda szerint, az iszlám vallás megalapítójának, Mohamednek volt egy török angórája, melyet féltve őrzött. Mintsem hogy megzavarja a köntösén szundikáló macskát, levágta a köntös ujját. Ha ez igaz, akkor az angóra macska fajta kb. több mint 1400 éves.

A kutatók azon elmélkednek, hogy a hosszú szőr recesszív mutációja spontán alakult ki, mivel az olyan területeken, mint pl. Törökország magas hideg fennsíkjai, a hideg durva körülményeknek köszönhetően a hosszú, izoláló bunda fontos túlélési eszközzé vált. Ezek a hosszúszőrű török macskák leomló, síma bundájukkal, hajlékony testükkel és túlélésüket elősegítő inteligenciájukkal egy könyörtelen környezet szívós túlélői voltak.

 

 

angóra, macska, török angóra, értelmes, játékos, erős akaratú,süketség, kék szem

Török vagyok, nem piskóta!


 

A hosszúszőrű török macskákat már az 1500-as évek második felében Nagy-Britanniába és Franciaországba importálták. Eleinte nagyra becsülték őket, de később Európában fokozatosan a perzsa macska lett a kedvenc fajta és így az angórákat már csak a szülőföldjükön lehetett megtalálni. Törökországban az 1900-as évek elején az ankarai állatkert tenyésztési programba kezdett, hogy megvédje és megmentse az angórákat. Mivel a törökök oly' nagyra becsülik a macskákat, ezért nem volt könnyű angórákat szerezni az állatkertből. Ennek ellenére, 1962-ben az állatkert két angóra macskáját Amerikába importálták. Ezek a macskák újra felkeltették az érdeklődést a fajta iránt, és ma már a legtöbb észak-amerikai nyílvántartói hivatal elfogadja a török angórát a bajnokságokon. A számuk bár még mindig kicsi, de egyre növekszik és az összesített regisztrációk minden évben tért hódítanak maguknak.

 

Külsejük

Az angórákat gyakran keverik össze a perzsa macskákkal, de nem azért, mert annyira hasonlítanak egymásra. A perzsa macska zömök és szelíd, míg az angóra macska kicsi és általában 2-4 kg-t nyom. Testük hosszú, füleik nagyok és hegyesek, szemeik nagyok és mandulavágásúak. A fejformájuk szintén teljesen eltértő; a perzsa macskák nagy fejével és lapos képével ellentétben az angóráknak kicsi, közepes hosszúságú, ék alakú fejük van, amely egy hosszú, karcsú, kecses nyakon helyezkedik el. Lábaik hosszúak, tappancsaik kerekek és csinosak, farkuk hosszú és hegyes csúcsban végződik. Mozgás közben, az angóra macskák olyan kellemmel mozognak, mint valami apró, bundás táncosok.

 

 

angóra, macska, török angóra, értelmes, játékos, erős akaratú,süketség, kék szem
Én nem vagyok fehér, de ugye nem gond?

 

 

Mivel félhosszú szőrűek, ezért az angórák bundája finom és selymes, a farkukon és a nyakuk körül hosszabb. Habár a tiszta fehér a leggyakoribb szín, a legtöbb színben és mintában előfordulnak azon kivételekkel, melyek a hibridizációra utalnak pl. a pöttyös mintázat,vagy a csokoládé és levendula szín.

 

Személyiségük

A kalandvágyó angórák számára minden macskajátéknak tűnik. Csak néhány pillanatig tűrik, hogy a karodban tartsd őket, aztán már ugranak is ki a kezed közül, hogy elkapjanak egy napsugarat és, hogy óriási sebességgel a ház körül szaladgáljanak. Szórakoztató nézni, ahogy kecsesen és játékosan bohóckodnak. Az angórák különösen élvezik a magaslatokat és gyakran találni őket a legmagasabb szekrény tetején ücsörögve.

A rendkívül értelmes angórák ha egyszer valamit a fejükbe vesznek, nagyon erős akaratúak és határozottak tudnak lenni. Ha elteszed az angórád kedvenc játékát a szekrénybe még mielőtt a macskád befejezte volna vele a játékot, a cicád nem fog nyugton maradni addig, amíg ki nem találja, hogyan tudná kinyitni az ajtót és visszaszerezni tulajdonát. Ha nem sikerül neki, az őrületbe fog kergetni azzal, hogy addig kéri tőled a játékát, míg fel nem adod és oda nem adod neki amit szeretne. Ami az akaratosságot illeti, az angóra macska általában felül marad a csatában.

 

 

angóra, macska, török angóra, értelmes, játékos, erős akaratú,süketség, kék szem
A macskatornyon

 

 

A török angórák és a gazdájuk között erős szeretet és bizalmi kötelék van, és ez az egyik jellegzetesség, melyet az angóra macskák kedvelői különösen értékelnek. Habár minden családtaghoz ragaszkodnak, mégis általában egy különleges személyhez kötődnek igazán, akit követni fognak bárhová. Néhány angóra a beszélgetést is nagyon élvezi, és boldog, ha ő is bekapcsolódhat a beszélgetésbe. Hangjuk általában halk és szelíd.

Unokatestvéréhez, a török van macskához hasonlóan, az angóra macska is arról híres, hogy szeret és mer úszni, sőt egyesek önszántukból csobbannak a medencébe azért, hogy kicsit megmártózzanak. Bár nem minden angóra macska szereti a vizet, mégis a legtöbbjük több-kevesebb lelkesedéssel kedveli. Ez sokban függ a macskák neveltetésétől- azok a cicák, akiknek az anyjuk is úszott sokkal valószínűbb, hogy maguk is felveszik ezt a szokást.

 

Ápolásuk

A török angóra az egyik legkönnyeben kezelhető hosszúszőrű macskafajta. Félhosszú bundája alatt nincs puha aljszőrzet, emiatt szőre nem csomósodik és könnyen kezelhető. Az angórákat általában elég egyszer egy héten egy jó acél fésűvel megfésülni. A fürdetés, különösen a fehér angórák esetében, kéthónaponként ajánlott.

 

 

angóra, macska, török angóra, értelmes, játékos, erős akaratú,süketség, kék szem
Fázom...

 

 

A török angóra cicák tenyésztőtől, térségtől, vérvonaltól, nemtől, színtől, mintától és szemszíntől függően több száz vagy ezer dollárba kerülnek. Egy verseny vagy tenyésztett macska 50 $ -400 $ között mozog. Miért ilyen széles az árskála? Azért, mert a nagyon ritka kék szemű vagy szokatlan szemszínű tiszta fehér angóra macskák jelentősen drágábbak a másféle színű vagy mintázatú társaiknál- ha módodban áll, mindenféle képp vegyél egyet. Viszonylag könnyű másféle színű vagy mintázatú kiscicát, vagy akár egy süket fehér macskát szerezni. A fehér kék szemű, jó hallsú nőstény macskák elég ritkák és tenyésztésük miatt nagy becsben vannak tartva, ezért nagy az igény rájuk. Általában a tenyésztők ezeket a macskákat megtartják maguknak saját tenyészetük számára.

 

Elfogadó egyesületek

  • Macskarajongók Amerikai Egyesülete (AACE)
  • Amerikai Macska Egyesület (ACA)
  • Amerikai Macskabarátok Egyesülete (ACFA)
  • Kanadai Macska Egyesület (CCA)
  • Macskabarátok Egyesülete (CFA)
  • Macskabarátok Szövetsége (CFF)
  • Nemzetközi Macska Egyesület (TICA)
  • Egyesült Macska Szervezet (UFO)

 

Külön megjegyzés

A süketség nem ritka jelenség a tiszta fehér, kék szemű török angóra macskáknál. Azonban az angóra sem hajlamosabb erre, mint bármelyik más fajta vagy bármelyik véletlenszerűen tenyésztett kék szemű fehér macska. Megtörténhet, hogy egy domináns gén meghibásodása miatt a fehér macskák félsüketen vagy teljesen süketen születnek. Ez a gén felelős a fehér bundájért és a kék szemért. Ez a gén, melyet egy egyfajta örökletes süketséggel hoztak kapcsoltba, okozza a belső fül Corti szervének eldeformálódását.

 

 

angóra, macska, török angóra, értelmes, játékos, erős akaratú,süketség, kék szem
Cica mosdó...

 

 

A felemás szemszínű macskák - azok a macskák, melyeknek egy kék és egy borostyán sárga vagy zöld szemük van - a hibás gén öröklése esetén, már egy évesen megsüketülnek a kék szemük felöli oldalon. Habár a hallássérült macskákat biztonságuk érdekében mindig a házban kell tartani, a macskabarátok szerint ezek, a rezgéseket értelmezve, figyelemre méltóan alkalmazkodnak a fogyatékosságukhoz. Az emberekhez képest a macskák sokkal jobban függnek a testbeszédtől és a szaglásuktól, így tehát a hallássérült macskák továbbra is képesek kommunikálni és remek társaságot nyújtanak. A süket macskákat az AACE-nél, ACFA-nál, CCA-nál, CFA-nál és UFO-nál lehet

A bejegyzés trackback címe:

https://macska-neveles.blog.hu/api/trackback/id/tr762411399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása